Citrónové tartaletky

1hod 15 min

8 ks

Citrónové tartaletky

Jemný maslovo-vanilkový košíček plný sladkokyslej citrónovej plnky a ovocia spolu vytvárajú výborný svieži dezert, ktorý je vhodný na každú príležitosť. Dozdobíme ho čerstvým ovocím a získame tak luxusne vyzerajúci dezert, ktorým ohúrime nejeden mlstný jazýček.

Suroviny

  • 170 g hladkej múky
  • 75 g masla
  • 45 g práškového cukru
  • dve žĺtka
  • štipka soli
  • pol kávovej lyžičky vanilkového extraktu

  • šťava z dvoch väčších citrónov
  • 85 g kryštálového cukru
  • jedno väčšie vajce a jedno žĺtko
  • štipka soli
  • 75 g masla
  • ovocie na zdobenie

Postup

Zmiešame si všetky suroviny na cesto a nie dlhým hnietením si vypracujeme hladké cesto. Cesto si necháme hodinu odstáť v chlade. Po hodine si ho rovnomerne rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska požadovanej veľkosti. Kolieska poukladáme do pripravených formičiek, ktoré nemusia byť vymastené. Prstami popotláčame cesto tak, aby nám prilnulo k forme a aby sme sa vyhli prípadným vzduchovým bublinám. Cesto na dne popicháme, aby sa nám pri pečení v strede nenafúklo. Košíčky pečieme do slabo ružova 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.

Šťavu z citrónov si zmiešame s kryštálovým cukrom, vajcom, žĺtkom a precedíme cez sitko, ktoré nám zachytí prípadné hrčky. Takto pripravenú šťavu si dáme na mierny oheň, osolíme, a za stáleho miešania privedieme k varu. Miešame jemne, nešľaháme, aby sa nám nevytvárali bubliny či pena. Keď šťava začne hustnúť a pripomínať riedky puding, odstavíme ju z ohňa. Pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť a premiešame. Plnka je hotová.

Ešte teplou plnkou rovnomerne plníme pripravené košíčky. Na plnenie môžeme použiť väčšiu lyžicu alebo malú nádobu s lievikom. Plníme až po okraj košíčkov. Dáme ich do chladu a po vychladnutí ich môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie či už ovocím, šľahačkou alebo snehovými pusinkami. Tieto košíčky sú najlepšie na druhý deň, kedy košíček zmäkne a všetky chute sa spoja.

Tip

Pri pracovaní s cestom pracujeme rýchlo, aby sa nám nesparilo, inak by sa pri pečení mohlo deformovať. Pre milovníkov čokolády, je tento recept aj v čokoládovej verzíí, ten nájdeš tu

MADE IN SLOVAKIA ♥