Suroviny
- 2 vajcia
- 60 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 200 g horkej čokolády
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 prášok do pečiva
- kryštálový a práškový cukor na obaľovanie
Postup
Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli, odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Do misky si navážime maslo, cukor, pridáme vanilkový extrakt, rozpustenú čokoládu a vymiešame mixérom.
Postupne pridávame po jednom vajcia a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vypracujeme cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na min. 3 hod. Cesto musí trocha stvrdnúť, inak sa nám s ním bude zle pracovať a tiež sa môžu pri pečení „rozliať“.
Z odstáteho cesta tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, obalíme ich najprv v kryštálovom a následne v práškovom cukre. Pre krásny popraskaný efekt nešetríme cukrom.
Guľky pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným odstupom, keďže crinkles-ky zväčšia svoj objem. Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a keksíky pečieme 8-10 minút.
Tip:
Ak sa nám kryštálový cukor ťažšie lepí na guľky, môžeme si ruky navlhčiť čistou vodou.
Pre viac tipov a trikov v pečení, klikni sem