
Tieto orechové slimáčiky sú pre mňa spomienkou na detstvo, kedy sme ich so sestrou jedávali u babky. Milovali sme ich pre tú chrumkavú orechovo-bielkovú plnku. A milujeme ich doteraz, chrumkavé, vo vnútri mäkkučké, plné orechov a predsa len, nie príliš sladké slimáčiky.
Suroviny
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 2 PL cukru
- štipka soli
- 4 žĺtka
- 20 g droždia
- 100 ml mlieka
Plnka:
- 4 bielka
- 300 g práškového cukru
- 2 hrste posekaných orechov (nie mletých)
Postup
Do vlažného mlieka si dáme droždie, štipku cukru a necháme pracovať. Zmiešame si spolu všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odstáť.
Zatiaľ si pripravíme orechovú plnku. Nad parou si vyšľaháme do tuha bielka s cukrom.
Oddýchnuté cesto si vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a potrieme bielkovou plnkou, posypeme orechmi a zrolujeme ako roládu. Krájame asi 2 cm hrubé slimáčiky a ukladáme ich na papier na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri 180 stupňoch do zlatista.