
Ide o klasický kysnutý koláčik, ktorý veľmi dobre poznáme z čias, kedy nám s láskou piekli naše babičky rôzne bublaniny s ovocím, či aj na druhý deň mäkké kysnuté koláče. A práve takým je aj tento kysnutý koláč, aj s veľkou dávkou čerstvých višní a sladkou mrveničkou.
Suroviny:
- 2 hrnčeky vlažného mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 hrnčeky vykôstkovaných čerstvých višní
- 150 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 125 g masla
Postup:
Kocku droždia si namrvíme do hrnčeka vlažného mlieka, prisypeme lyžičku cukru a necháme pracovať 10-15 minút. Zmiešame si zvyšné mlieko, olej, múku a kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a položíme na teplé miesto, necháme nakysnúť aspoň 30min.
Nakysnuté cesto jemne vyberieme, vyvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený a múkou vysypaný plech. Navrstvíme očistené a vykôstkované višne a necháme opäť kysnúť 30 minút.
Zatiaľ si pripravíme mrveničku a to zmiešaním polohrubej múky, práškového cukru a masla. Po zmiešaní nám vznikne drolivé cesto, ktoré rovnomerne nasypeme na vrch višní. Takto pripravený koláčik dáme do rozohriatej rúry a pečieme do zlatista (180 stupňov, približne 20-30 min).